Wednesday, December 24, 2014

Kuntouttava kilpailuntappaja

http://sakutimonen.com/2014/12/kuntouttava-kilpailuntappaja/


Ihan viattomalta näyttävä työpaikkailmoitus saattaa paljastaa sen takana olevan pitäaikaistyöttömien hyväksikäyttöorganisaation. Tampereen työvalmennussäätiö Syke hakee It-pajalle työvalmentajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Hän tulee siis saamaan palkkaa, mutta Sykkeessä kuntouttavassa työtoiminnassa olevat 123 ja työkokeilussa olevat 90 henkilöä eivät saa. Kuitenkin he tekevät työt. Tässä vielä kuva ilmoituksesta:Näyttökuva (66)_snip
Työvalmentajan tehtävänä on siis perehdyttää, neuvoa ja opastaa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita It-pajan työtehtävien tekemiseen. Työvalmentaja myös hankkii pajalle asiakastyöt, hinnoittelee palvelut, markkinoi ja tekee tarjoukset.
Hankkii asiakastyöt, hinnoittelee palvelut ja markkinoi? Miten tämä on mahdollista? Ei sen pitäisikään olla, mutta näin nyt kuitenkin tässä maassa tehdään ja on tehty jo kauan.
Kun tuon ilmoitukseeen upotetun linkin avaa, niin sieltähän löytyy varsinainen orjatyöleiri. Sykkeen esittely on sitä tavallista hynttäntyytä, mutta peremmälle käydessä  paljastuu karu todellisuus. Syke toimii avoimesti vapailla markkinoilla vääristäen kilpailua. Sen toiminta ei rajoitu It-pajaan, vaan mukana on eri toimintojen kirjo.
Puupaja valmistaa ja myy vajoja, aitoja, penkkejä ja roskakatoksia. Kiinteistönhuolto- ja kuljetuspaja myy työvoimaa kymmenen euron tuntihintaan leikkaamaan nurmikot ja pensaat sekä tekemään muut pihatyöt. Mediapaja suunnittelee verkkosivuja ja hoitaa erilaisia graafisia suunnittelu- ja painatustehtäviä. Hinnoista voidaan sopia vapaasti ja sopijoina ovat tuon työpaikkailmoituksen perusteella työvalmentajat. Samojen alojen yrittäjät kiristelevät voimattomana hampaitaan, kun markkinoilla toimii tällainen kilpailuntappaja.
Kaiken tämän työn tekevät palkattomassa työssä olevat työkokeilijat ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevat niin sanotusti elämänhallintansa menettäneet tai sen menettämisvaarassa olevat pitäaikaistyöttömät. Käytännössä heidän ainoa ongelmansa on työttömyys. 

No comments:

Post a Comment